2

De paletten

Paletten zijn verplaatsbare ofte wel zwevende interfacevensters met opdrachten en functies die u nodig heeft om bepaalde taken te kunnen verrichten. Paletten zijn met name handig omdat u ze overal op het scherm kwijtkunt, waardoor u uw werkruimte aan uw wensen kunt aanpassen. Klik op de balk bovenaan een palet en sleep het naar een andere plaats. U kunt de meeste paletten vergroten/verkleinen door het afmetingvakje rechts onder in het palet uit te trekken c.q. naar binnen te schuiven.

In avenue.quark beschikt u over het XML Werkblad-palet, dat een XML-document weergeeft als een eenvoudige hiërarchische "boomstructuur". U kunt het XML Werkblad-palet gebruiken om vanuit QuarkXPress Passport XML-documenten te maken, te bewerken, te bekijken en te bewaren.


Het XML Werkblad-palet

In het XML Werkblad-palet (Archief/Bestand > Nieuw > XML) kunt u de content van een XML-document bekijken en bewerken.

Het XML Werkblad-palet


Bewaar (knop)

Met de Bewaar-knop wordt het actieve XML-document bewaard. Als het actieve XML-document nog geen enkele keer is bewaard, verschijnt door te klikken op de Bewaar-knop een dialoogvenster waarin u de naam, locatie, het type en de tekenset voor het document kunt opgeven. Zie "Bewaar als (dialoogvenster)" verderop in dit hoofdstuk.


Bewaar als (knop)

De knop Bewaar als opent het dialoogvenster Bewaar als, waarin u voor het actieve XML-document de naam, locatie, het type en de tekenset kunt opgeven. Zie "Bewaar als (dialoogvenster)" hieronder.


Bewaar als (dialoogvenster)

In het dialoogvenster Bewaar als kunt u voor het actieve XML-document de naam, locatie, het type en de tekenset opgeven.

Het dialoogvenster Bewaar als

  • Voer in het veld Bewaar huidig XML-document als voor het actieve XML-document een naam in.
  • Kies in het venster-/uitrolmenu Type de optie XML-document of avenue.quark-sjabloon. Door XML-document te kiezen, wordt aangege-ven dat het actieve document moet worden bewaard als een XML-document. Kiest u avenue.quark-sjabloon dan zal het actieve XML-document worden bewaard als een sjabloon dat kan worden gebruikt als basis voor nieuwe XML-documenten. Avenue.quark-sjablonen kunt u vinden in de Sjabloon-lijst in het dialoogvenster Nieuw XML-document; kijk voor meer informatie onder "Nieuw XML-document (dialoogvenster)" in hoofdstuk 3 "Menu's en dialoogvensters".
  • In het venster-/uitrolmenu Tekenset kunt u een tekstcoderingsmethode kiezen voor het XML-document. De beschikbare opties zijn UTF-8, UTF-16 (Unicode) en Shift-JIS. UTF-8 is de standaardkeuze.
  • Kruis het vakje Bewaar XML als standalone bestand aan als u de hele DTD in het XML-bestand wilt opnemen. Deselecteer het vakje Bewaar XML als standalone bestand om alleen de naam van het externe DTD-bestand op te nemen.

  • Vorige versie (knop)

    Met behulp van de knop Vorige versie kunt u wijzigingen annuleren en het actieve XML-document terugzetten naar de meest recent bewaarde versie.


    XML preview (knop)

    De knop XML preview opent het dialoogvenster XML preview, waarin u het actieve XML-document kunt bekijken als XML-tekst. U kunt vanuit dit venster kopiëren en plakken, maar u kunt de tekst zelf niet bewerken.

    Het dialoogvenster XML preview

    Hoewel speciale ASCII-tekens (dat wil zeggen tekens boven ASCII 127) als codes in het dialoogvenster XML preview worden weergegeven, worden deze tijdens het exporteren omgezet in de goede codes, afhankelijk van de tekenset die u heeft gekozen in het dialoogvenster Bewaar als.



    Sleep tekst (knop)

    In QuarkXPress 4.1 en hoger is de sleep tekst-functie in avenue.quark geactiveerd wanneer in QuarkXPress het vakje Sleep tekst (Wijzig (Mac OS) of Bewerk (Windows) > Voorkeuren > Programma > tabblad Interactief) is aangekruist.

    In vroegere versies van QuarkXPress dan 4.1 regelen de knopregelaars onder Sleep tekst hoe deze functie werkt. Wanneer de knop in het actieve XML Werkblad-palet aan is, zet avenue.quark als het ware de identieke optie in QuarkXPress Passport buitenspel. Dit houdt in dat u tekst alleen op een element of attribuut kunt slepen in het XML Werkblad-palet, terwijl u illustraties ook op elementen of attributen in het XML Werkblad-palet kunt slepen. Wanneer de knop niet actief is of er geen XML Werkblad-paletten op het scherm staan, werkt deze functie als was avenue.quark niet geïnstalleerd.

    Als de Sleep tekst-knop wordt in- of uitgeschakeld in één XML Werkblad-palet, wordt deze ook in- en uitgeschakeld in alle op dat tijdstip geopende XML Werkblad-paletten.

    De Sleep tekst-functie in avenue.quark werkt anders als de vergelijkbare functie in QuarkXPress Passport (Wijzig/Bewerk > Voorkeuren > Programma > tabblad Interactief). In vroegere versies van QuarkXPress Passport dan 4.1 werkt de functie Sleep tekst niet wanneer in avenue.quark de Sleep tekst-knop op aan is gezet.



    Synchroniseer content (knop)

    De Synchroniseer content-knop synchroniseert de content van elementen in het actieve XML-document met de overeenkomstige content in het (de) actieve QuarkXPress Passport-document(en). Deze knop is alleen beschikbaar wanneer het vakje Dynamische contentupdate activeren (Wijzig/Bewerk > Voorkeuren > avenue.quark) niet is aangekruist.


    Potlood (symbool)

    Wanneer meer dan één XML-document is geopend, verschijnt rechts boven in het XML Werkblad-palet voor het actieve XML-document een potloodsymbool.


    Codeerregelset (venster-/uitrolmenu)

    Via het venster-/uitrolmenu Codeerregelset kunt u een codeerregelset kiezen die u wilt gaan gebruiken in combinatie met het actieve XML-document. In dit venster-/uitrolmenu staan alleen de codeerregelsets die zijn gekoppeld aan het actieve XML-document.

    Het venster-/uitrolmenu Codeerregelset


    XML Tree (lijst)

    In de XML Tree-lijst ziet u een hiërarchische boomstructuur van het XML-document. U kunt de inhoud van container elementen en attributen tonen en verbergen door te klikken op resp. de -en -symbolen (Mac OS) en de - en -symbolen (Windows). U kunt door de XML Tree bladeren met behulp van de horizontale en verticale schuifbalken en niet te vergeten met de pijltoetsen.

    De XML Tree-lijst

    Elk itemtype in de XML Tree-lijst heeft zijn eigen symbool:


    Content preview (lijst)

    De Content preview-lijst toont de content van het element, het attribuut of het commentaar dat is geselecteerd aan de linkerkant van de lijst. Als content te groot is om zijn geheel te worden weergegeven, wordt dat aangegeven door een weglatingsteken (...).

    De Content preview-lijst

    Hoe de content van een attribuut wordt weergegeven, is afhankelijk van het type (dat wordt gespecificeerd in de DTD). De content van verschillende attribuuttypen wordt als volgt weergegeven:

    Indien een element, commentaar, een PCDATA-blok of verwerkingsinstructie is gekoppeld aan de content in een QuarkXPress Passport-document, en die content is aangepast sinds de laatste keer dat het XML-document was gesloten, verschijnt aan de rechterkant van de XML Tree een -symbool.

    Zowel aan de rechterkant van de XML Tree-lijst als in het Content-veld wordt de content van het geselecteerde element, het geselecteerde commentaar of de geselecteerde verwerkingsinstructie weergegeven. U kunt in het Content-veld de content bewerken.



    XML Tree (venster-/uitrolmenu)

    Control+klikken (Mac OS) of pijl rechts+klikken (Windows) op een element opent een venster-/uitrolmenu met onderstaande opties. N.B.: Niet al deze opties zijn beschikbaar voor alle elementen.

    Het venster-/uitrolmenu XML Tree

    Wanneer u Kind invoegen, Verwant invoegen vóór, Verwant invoegen na of Vervangen kiest, verschijnt een submenu met een lijst van de items die legaal mogen worden ingevoegd c.q. vervangen. In dit submenu staat ook de opdracht Invoegen met preview, aan de hand waarvan een voorbeelddialoogvenster op het scherm verschijnt.

    Een Preview-dialoogvenster.

  • De Items-lijst toont een lijst met items die kunnen worden ingevoegd, c.q. vervangen.
  • De Preview XML Tree-lijst toont het geselecteerde item en alle verplichte kinderen (in zwart) in de context van de XML Tree (in grijs); u kunt dit zien als een voorbeeld van hoe het document eruit zal zien nadat de wijziging is doorgevoerd.
  • Klik op OK om het invoegen of de vervanging af te ronden, of op Annuleer om de handeling op te heffen.

    Sommige elementen hebben zogenaamde verplichte kinderen. Als u een dergelijk element invoegt, moeten zijn verplichte kinderen ook worden ingevoegd. Door op het -symbool (Mac OS) of -symbool (Windows) van het element te klikken, ziet u alle kinderen van het element die samen met het desbetreffende element moeten worden ingevoegd. Als u op dit symbool klikt, worden optionele kinderen die een element kan hebben niet weergegeven.


    Als een ingevoegd element verplicht één element nodig heeft uit een lijst met niet-optionele elementen (bijvoorbeeld (a | b | c)), neemt avenue.quark het eerste element in de lijst (in dit geval a). Vraagt het element om één element uit een lijst met elementen, terwijl één of meer van deze elementen optioneel is (bijvoorbeeld (a | b | c?)), dan laat avenue.quark het element leeg.



    Content (gebied)

    Onder Content kunt u de content van het element, het attribuut of het commentaar dat is geselecteerd in de XML Tree-lijst bewerken, verwijderen of content toevoegen.

    Het Content-gebied

    Zowel aan de rechterkant van de XML Tree-lijst als in het Content-veld wordt de content van het geselecteerde element, het geselecteerde attribuut of het geselecteerde commentaar weergegeven.



    Verbreek dynamische koppeling (knop)

    Als u vanuit een QuarkXPress Passport-document content naar een attribuut of element sleept, ontstaat tussen die content en het element in het XML-document een koppeling. Dit houdt in dat u de content in het XML-document alleen kunt wijzigen door de content in het QuarkXPress Passport-document te bewerken.

    Als u de koppeling tussen een element in het actieve XML-bestand en het QuarkXPress Passport-document waaruit het afkomstig is, wilt verwijderen, kunt u gewoon de elementnaam in de XML Tree-lijst selecteren en vervolgens op de knop Verbreek dynamische koppeling klikken.

    De knop Verbreek dynamische koppeling


    Genereer ID (knop)

    Voor ID-attributen kunt u onder Content beschikken over de knop Genereer ID. Deze knop vervangt de huidige content van het geselecteerde attribuut door een automatisch gegenereerde waarde die uniek is binnen het actieve XML-bestand. Zie "ID-attributen" in dit hoofdstuk.

    !

    De knop Genereer ID


    Content (veld)

    Via het Content-veld kunt u de content van elementen en attributen bewerken die niet zijn gekoppeld aan QuarkXPress Passport-content. Met uitzondering van bepaalde typen attributen, ondersteunt het Content-veld knip-, kopieer- en plakbewerkingen.

    "

    Het Content-veld

    Het Content-veld werkt voor sommige attribuuttypen anders, zoals u hieronder kunt zien.

    Opsomattributen

    #

    Het Content-veld voor opsomattributen

    ID-attributen

    Een ID-attribuut mag slechts een waarde bevatten die voldoet aan de volgende criteria:

    Voor ID-attributen is onder Content de knop Genereer ID beschikbaar. Deze knop vervangt de huidige content van het geselecteerde attribuut door een automatisch gegenereerde waarde die uniek is binnen het actieve XML-bestand.

    IDREF-attributen

    Een IDREF-attribuut mag slechts een ID-attribuutwaarde bevatten die ergens in het actieve XML-document of in een XML-document wordt gebruikt waarnaar in het actieve XML-document wordt verwezen.

    Voor IDREF-attributen toont het Content-veld een lijst met ID-attributen die in het actieve XML-document worden gebruikt, plus de optie Ander. Door op Ander te klikken, verschijnt een dialoogvenster waarin u een IDREF-waarde kunt invoeren. U kunt per keer slechts één IDREF-waarde kiezen. De Ander-optie wordt standaard geselecteerd.

    $

    Het Content-veld voor IDREF-attributen

    IDREFS-attributen

    Een IDREFS-attribuut mag één of meer ID-attribuutwaarden bevatten die ergens in het actieve XML-document of in een XML-document worden gebruikt en waarnaar in het actieve XML-document wordt verwezen.

    Voor IDREFS-attributen toont het Content-veld een lijst met ID-attributen die in het actieve XML-document worden gebruikt, plus de optie Ander. Door op Ander te klikken, verschijnt een dialoogvenster waarin u een IDREF-waarde kunt invoeren. U kunt zoveel IDREF-waarden kiezen als u wilt.

    %

    Het Content-veld voor IDREFS-attributen

    NMTOKEN-attributen

    Een NMTOKEN-attribuut mag alleen een waarde bevatten die begint met een letter, een onderstreepteken of dubbele punt, waarbij de resterende tekens letters, cijfers, onderstreeptekens, afbreekstreepjes en dubbele punten mogen zijn, maar geen spaties.

    Voor NMTOKEN-attributen accepteert het Content-veld slechts éénNMTOKEN-waarde.

    NMTOKENS-attributen

    Een NMTOKENS-attribuut mag alleen een serie waarden bevatten die beginnen met een letter, een onderstreepteken of dubbele punt, waarbij de resterende tekens letters, cijfers, onderstreeptekens, afbreekstreepjes en dubbele punten mogen zijn, maar geen spaties.

    Voor NMTOKENS-attributen accepteert het Content-veld een serie NMTOKEN-waarden, gescheiden door één spatie.

    ENTITY-attributen

    Een ENTITY-attribuut mag alleen de naam bevatten van een entiteit die is gedefinieerd in het actieve XML-document. Voor ENTITY-attributen toont het Content-veld een lijst met entiteiten die zijn gedefinieerd in het actieve XML-document. U kunt per keer slechts één entiteitsnaam selecteren. Als er een standaardentiteitswaarde is, wordt deze geselecteerd. Is dat niet het geval, dan wordt standaard de eerste entiteitswaarde geselecteerd.

    &

    Het Content-veld voor een ENTITY-attribuut

    ENTITIES-attributen

    Een ENTITIES-attribuut mag alleen een lijst bevatten met entiteiten die zijn gedefinieerd in het actieve XML-document. Voor ENTITIES-attributen toont het Content-veld een lijst met entiteiten die zijn gedefinieerd in het actieve XML-document. U kunt net zoveel entiteitswaarden selecteren als u wilt.

    '

    Het Content-veld voor een ENTITIES-attribuut